Penyelesaian masalah pengaturcaraan linear multimatlamat menggunakan aritmetik selang - Suprajitno, Herry (2010)
Dalam dunia nyata, kita sering menghadapi kes di mana maklumat/data nilainya tidak dapat ditentukan dengan pasti. Oleh kerana itu nilai datum dalam data ditaksir menggunakan suatu selang. Sementara itu model pengaturcaraan linear multimatlamat lebih memadai untuk menghuraikan masalah dalam dunia nyata.