Kajian Impak Program Latihan dan Bimbingan Usahawan Anjuran Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Dengan Kerjasama Institut Pembangunan Keusahawanan dan Koperasi, Universiti Utara Malaysia - Rohani, Abdullah (2010)
Kajian ini dijalankan bagi melihat dan mengenalpasti faktor-faktor yang mempengaruhi keberkesanan program latihan anjuran KKLW dengan kerjasama CEDI, UUM. Skop kajian ini hanya melibatkan bekas peserta program latihan anjuran KKLW dengan kerjasama CEDI, UUM tahun 2009. Seramai 233 orang bekas peserta terlibat dalam kajian ini. Hasil kajian mendapati wujudnya hubungan yang positif antara ciri-ciri pelatih, ciri-ciri jurulatih dan rekabentuk kursus dengan keberkesanan program latihan. Hasil kajian juga mendapati ciri-ciri pelatih, ciri-ciri jurulatih dan rekabentuk kursus mempengaruhi secara signifikan keberkesanan program latihan. Kajian ini mencadangkan beberapa penambahbaikan yang boleh dipertimbangkan oleh pihak KKLW dan CEDI, UUM dalam merangka dan menganjurkan program-program latihan pada masa-masa akan datang. Kajian ini juga menyenaraikan beberapa cadangan kursus yang diperlukan oleh peserta sebagai kursus lanjutan pilihan yang ingin dihadiri oleh mereka.