Amalan TQM di sekolah dan hubungannya dengan kepuasan kerja guru sekolah-sekolah menengah di negeri Perlis - Muhamad Rizal, Ibrahim (2008)
Kajian yang dijalankan ini bertujuan untuk melihat amalan Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM) di sekolah dan hubungannya dengan kepuasan kerja guru sekolah-sekolah menengah di negeri Perlis. Soalan kajian dibuat ke atas amalan TQM melalui aspek sokongan pengurusan atasan, perancangan strategik kualiti, mengutamakan pelanggan, latihan dan pengiktirafan, semangat berpasukan, pengukuran prestasi dan kepastian kualiti. Objektif kajian adalah untuk mengetahui sama ada terdapat hubungan yang signifikan di antara jantina, umur, tempoh perkhidmatan, gaji dan elaun dan jawatan dengan amalan TQM. Seterusnya kajian ini melihat hubungan dan kekuatan hubungan antara amalan TQM ini dengan kepuasan kerja. Kajian ini dijalankan melalui pengumpulan data dari soal selidik ke atas 300 orang guru yang mengajar di sekolah-sekolah menengah di negeri Perlis. Soal selidik ini mengandungi 54 item soalan yang menggunakan empat Skala Likert iaitu bermula dengan (1) sangat tidak setuju mengunjur kepada (4) sangat bersetuju. Analisis statistik pula akan menggunakan perisian SPSS for Windows Version 12.0 memandangkan ia merupakan perisian yang stabil untuk digunakan. Analisis yang dipilih pula adalah ANOVA dan Kolerasi Mudah Pearson. Hasil kajian mendapati terdapat hubungan yang signifikan di antara peringkat umur, gaji dan elaun dan jawatan dengan amalan TQM. Berlawanan dengan jantina dan tempoh perkhidmatan yang tiada hubungan signifikan dengan amalan TQM. Hasil kajian juga mendapati terdapat hubungan yang signifikan. antara amalan TQM dengan kepuasan kerja. Kekuatan hubungan adalah tinggi yang positif