Hubungan amalan sumber manusia dengan pengekalan pekerja di organisasi - Nachithah, Arshad (2013)
Tujuan kajian ini ialah untuk mengenalpasti bagaimana hubungan amalan sumber manusia dengan pengekalan pekerja dikalangan staf di Universiti Utara Malaysia (UUM). Pengekalan pekerja ialah isu penting yang memerlukam tumpuan setiap organisasi kerana ia adalah elemen penting yang telah dikenalpasti sebagai faktor utama dalam menentukan kejayaan dan keberkesanan sesuatu organisasi. Pengekalan pekerja ialah kehendak yang kuat untuk kekal dalam sesuatu organisasi. Berdasarkan penyelidikan, empat elemen telah dikenal pasti dalam menyumbang kepada pengekalan pekerja dikalangan staf (pentadbiran) UUM iatu keadaan, suasana atau corak kerja, pemilihan serta kenaikan pangkat pekerja, pengiktirafan, hadiah serta pampasan dan penilaian prestasi kakitangan. Daripada kajian dapat menunjukkan sejauhmana kesemua elemen ini menolong dalam menyumbangkan kepada tahap pengekalan pekerja dikalangan staf pentadbiran UUM dan hubungkait di antara mereka satu sama lain. Kajian telah dijalankan melalui pengedaran borang soal selidik kepada 250 orang staf pentadbirtan di Universiti Utara Malaysia di mana daripada tersebut sebanyak 189 orang telah memberi respon. Keputusan telah dianalisa dengan menggunakan kaedah SPSS 19.0 iaitu versi terkini bagi mendapat hasil kajian yang lebih bertepatan. Kajian mendapati terdapat hubungan signifikan di antara keempat-empat pemboleh ubah. Kajian mendapati keempat-empat faktor tersebut iaitu persekitaran kerja dan corak pekerjaan, pemilihan dan kenaikan pangkat, pengiktirafan ke atas sumbangan pekerja serta pampasan dan penilaian prestasi kakitangan adalah mempunyai hubungan dengan pengekalan pekerja kakitangan pentadbiran di Universiti Utara Malaysia