Tahap kompetensi anggota lembaga koperasi sekolah di Malaysia - Abdul Fattah, Abdullah (2021)
Idea penubuhan koperasi sekolah di Malaysia mula dibangkitkan pada tahun 1953 semasa Persidangan Kerjasama Melayu. Sehingga pada masa kini, tahap kompetensi Anggota Lembaga Koperasi Sekolah masih samar berdasarkan pengalaman Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (ANGKASA) dan kurang bukti kajian menyeluruh secara ilmiah terhadap Anggota Lembaga Koperasi Sekolah di Malaysia. Justeru, objektif kajian utama adalah bagi menentukan tahap kompetensi Anggota Lembaga Koperasi Sekolah di Malaysia pada masa kini. Selain itu, kajian ini adalah untuk meramal kriteria penentu kompetensi Anggota Lembaga Koperasi Sekolah pada masa akan datang dan untuk menerangkan perbezaan kriteria kompetensi antara kategori Lembaga Koperasi Sekolah di Malaysia. Kajian ini melibatkan 300 buah Lembaga Koperasi Sekolah daripada 10 kategori sekolah di seluruh Malaysia. Responden kajian ini adalah terdiri daripada Anggota Lembaga Koperasi Sekolah iaitu seramai 4,500 orang yang dipilih secara rawak sistematik. Hasil kajian utama mendapati bahawa keseluruhan tahap kompetensi Anggota Lembaga Koperasi Sekolah adalah pada tahap sederhana dengan nilai purata setinggi 1.94. Malah, melalui analisis regresi multivariat pula mendapati bahawa kriteria personaliti, amalan baik dan impian diramal akan merosot kepada tahap yang lebih rendah berbanding tahap pada masa kini. Dalam konteks perbezaan kompetensi antara Lembaga Koperasi Sekolah pula, kajian menunjukkan wujud perbezaan yang signifikan. Ini menunjukkan bahawa pada masa kini tahap kompetensi Anggota Lembaga Koperasi Sekolah adalah pada tahap sederhana dan pada masa akan dating pula kriteria personaliti, amalan baik dan impian dijangka akan mengalami kemerosotan kepada suatu tahap yang lebih rendah. Oleh yang demikian, pihak ANGKASA perlu mengambil beberapa langkah seperti meningkatkan lagi tahap kompetensi sedia ada daripada sederhana ke suatu tahap yang lebih baik; memberikan lebih perhatian kepada kriteria yang dijangka akan mengalami kemerosotan iaitu personaliti, amalan baik dan impian Anggota Lembaga Koperasi Sekolah; meningkatkan lagi usaha memberikan kemahiran kepada Anggota Lembaga Koperasi Sekolah dalam kalangan guru dan pelajar; serta memastikan semua kategori sekolah yang memiliki koperasi mempunyai kemahiran yang baik.