Persepsi masyarakat terhadap integriti anggota polis di jajahan Pasir Mas, Kelantan - Hanizan, Rahmat (2021)
Persepsi masyarakat berkaitan integriti anggota polis di Jajahan Pasir Mas, Kelantan masih memerlukan kajian secara ilmiah kerana gagal dijelaskan melalui kajian lepas. Objektif utama kajian ini adalah untuk menentukan hubungan persepsi masyarakat dengan integriti anggota polis di Jajahan Pasir Mas, Kelantan. Selain itu, objektif kajian ini adalah untuk menganalisis pola persepsi masyarakat berkenaan integriti anggota polis di Jajahan Pasir Mas, Kelantan dan untuk menjelaskan perbezaan persepsi masyarakat tentang integriti anggota polis di Jajahan Pasir Mas, Kelantan. Kaji selidik adalah melibatkan seramai 384 orang responden dalam kalangan masyarakat yang berada di Jajahan Pasir Mas. Dapatan utama kajian adalah secara keseluruhan aspek persepsi masyarakat terhadap integriti anggota polis menunjukkan terdapat hubungan positif yang signifikan pada aras p=0.05 dengan nilai r=0.112. Ini bermaksud bahawa semakin baik aspek persepsi responden, maka semakin baik integriti anggota polis daripada kacamata masyarakat. Di samping itu, kajian mendapati bahawa pola persepsi masyarakat terhadap integriti anggota polis adalah pada tahap sederhana tinggi iaitu dengan nilai min mencecah 2.55 atau berada dalam kumpulan min 2.34 hingga 3.66. Malah, dalam konteks perbezaan latar belakang masyarakat dalam hal persepsi mereka tentang integriti anggota polis hamper kesemuanya tidak menunjukkan perbezaan. Ini bermaksud bahawa masyarakat yang berbeza latar belakang diri tidak berbeza dalam persepsi mereka tentang integrity anggota polis, kecuali dari aspek jantina. Oleh kerana itu, kajian mencadangkan agar penambahbaikan kepada sistem pengurusan kepolisan sedia ada perlu dilakukan seperti dalam konteks penyeliaan dan kaunseling jabatan, serta memperkemas kaedah pengurusan aduan masyarakat. Selain itu, dalam konteks masyarakat pula pihak Polis Diraja Malaysia perlu memberikan ilmu kepolisan untuk masyarakat, membentuk pemikiran anggota masyarakat terhadap anggota polis, memastikan perasaan masyarakat sentiasa baik terhadap anggota polis, memastikan pandangan masyarakat tentang anggota polis adalah baik, serta akhirnya memberi panduan yang betul untuk masyarakat bertindak kepada anggota polis sekiranya mereka menyalahi integriti.