Satu kajian perbandingan reka bentuk kulit majalah hiburan tempatan (kajian kes:- URTV, R.O.T.T.W., Galaxie dan Day & Night) / Ahmad Abdullah - Abdullah, Ahmad (2000)
Kulit majalah boleh diibaratkan sebagai pakaian yang menyaluti tubuh seseorang.Sekiranya pakaian tersebut kelihatan menarik, sudah pastilah ia mampu menarik perhatian orang ramai. Begitu juga dengan reka bentuk kulit majalah. Reka bentuk yang menarik berupaya menarik pembeli dengan baik. la merupakan muka surat pertama yang dilihat oleh pembaca pada sesebuah majalah. Terdapal. beberapa aspek yang perlu dimiliki didalam sesebuah kulit majalah. Reka bentuknya haruslah. berjaya menyampaikan mesej dengan tepat. Ia juga perlu berupaya menarik perhatian pembaca. Kriteria-kriteria sebegini mempunyai kaitan yang rapat dengan prinsip dan asas seni reka. Pengolahan aspek seni reka dengan kreatif akan berjaya melahirkan satu reka bentuk kulit majalah yang baik. Semoga kajian ini akan memberi manfaat dan kefahaman dengan lebih mendalam kepada para pelajar dan pembaca yang membaca tesis ini.