Corak tumbesaran dan kaitannya dengan prestasi fizikal dalam kalangan pelajar berumur 9 tahun hingga 16 tahun - Norjali Wazir, Mohd Rozilee Wazir (2012)
Tumbesaran fizikal seseorang individu merupakan salah satu faktor penting dalam menentukan prestasi fizikal seseorang individu. Prestasi fizikal seseorang itu meningkat seiring dengan tumbesaran dan peningkatan umur. Pada peringkat awal, prestasi fizikal antara lelaki dan perempuan adalah tidak jauh berbeza. Proses tumbesaran yang berlaku secara semulajadi semasa remaja sudah tentu mempengaruhi peningkatan prestasi fizikal seseorang. Di samping itu, prestasi fizikal amat dipengaruhi oleh faktor tumbesaran seseorang individu. Hal ini kerana berlakunya tumbesaran puncak yang secara langsung akan mempengaruhi prestasi fizikal seseorang. Ketika ini di Malaysia, tumbesaran kanak-kanak dan remaja adalah merujuk kepada carta tumbesaran yang dikeluarkan oleh Centre for Disease Control (CDC) di Amerika Syarikat yang merekodkan berat, tinggi dan ukur lilit kepala berbanding umur, dan berat berbanding tinggi. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti corak tumbesaran dan peningkatan prestasi fizikal pelajar lelaki dan pelajar perempuan berumur antara 9 tahun hingga 16 tahun. Kajian ini adalah berbentuk cross-sectional. Petunjuk tumbesaran di dalam kajian ini adalah ukuran tinggi berdiri pelajar yang akan diukur dengan menggunakan stadiometer. Manakala satu set bateri ujian prestasi fizikal yang terdiri daripada ujian tekan tubi (TT), ujian duduk jangkau (DJ), ujian lari ulang alik (LUA), ujian lompat jauh berdiri (LJB), ujian lari pecut 30 meter (LP) dan ujian bleep (UB) digunakan untuk mengukur tahap prestasi fizikal pelajar. Seramai 800 orang pelajar (400 pelajar lelaki, 400 pelajar perempuan) yang berumur antara 9 tahun hingga 16 tahun terlibat dalam kajian ini. Tumbesaran (tinggi) pelajar lelaki dan pelajar perempuan meningkat seiring dengan peningkatan umur mereka. Selain itu, tumbesaran puncak pelajar lelaki berlaku ketika berumur antara 13 tahun hingga 14 tahun iaitu meningkat sebanyak 9.7 cm. Manakala,tumbesaran puncak pelajar perempuan berlaku ketika berumur 10 tahun hingga 11 tahun dengan peningkatan sebanyak 7.6 cm. Corak prestasi fizikal pelajar lelaki meningkat seiring dengan proses tumbesaran dan corak prestasi fizikal pelajar perempuan menunjukkan kemerosotan prestasi seiring dengan proses tumbesaran. Selain itu, puncak peningkatan prestasi fizikal berlaku pada umur yang berbeza bagi pelajar lelaki dan pelajar perempuan iaitu sebelum, semasa dan selepas tumbesaran puncak. Secara keseluruhannya, tumbesaran (tinggi) pelajar lelaki dan pelajar perempuan mempunyai hubungan yang signifikan dengan prestasi fizikal bagi kumpulan umur 9 tahun hingga 16 tahun.