Tahap pengetahuan reka bentuk pengurusan projek, risiko penggunaan jentera dan pengenalpastian hazard terhadap amalan keselamatan dalam kalangan pekerja industri pembinaan di Malaysia - Muslim Tandjung, Seri Astutifitri (2016)
Statistik kemalangan industri pembinaan telah merekodkan peningkatan dan berada pada tahap yang membimbangkan. Kemalangan ini berlaku disebabkan proses kerja dan penggunaan jentera yang berisiko dalam industri pembinaan. Sementara itu, Pendidikan Teknikal dan Vokasional berperanan sebagai penggerak utama dalam mendidik dan melatih tenaga mahir dan separa mahir. Penyepaduan elemen keselamatan ke dalam Pendidikan Teknikal dan Vokasional dapat menangani situasi pekerjaan yang berisiko dengan kompeten dan seterusnya mengurangkan kadar kemalangan berlaku. Oleh yang demikian, kajian ini dilaksanakan bertujuan untuk mengukur tahap amalan keselamatan pekerjaan, tahap pengetahuan reka bentuk pengurusan projek, tahap pengetahuan risiko penggunaan jentera dan tahap pengetahuan pengenalpastian hazard dalam kalangan pekerja-pekerja industri pembinaan. Kajian juga mengenalpasti perhubungan antara tahap amalan keselamatan dengan tahap pengetahuan reka bentuk pengurusan projek, tahap pengetahuan risiko penggunaan jentera dan tahap pengetahuan pengenalpastian hazard. Seterusnya, kajian menentukan perbezaan yang wujud antara tahap amalan keselamatan pekerjaan pekerja industri pembinaan terhadap bilangan tahun berkhidmat, jenis syarikat berkhidmat dan kelulusan akademik.