Faktor-Faktor Kerja dan Bukan Kerja serta hubungannya dengan Kepuasan Kerja di Kalangan Kakitangan Konsortium Sepang Berhad - Abdul Samat, Mohd Shafie (1998)
Kepuasan kerja telah mendapat perhatian yang meluas dari para pengkaji sejak 1940an lagi. Tahap kepuasan kerja yang rendah biasanya dikaitkan dengan masalah yang dihadapi oleh para pekerja samada di tempat kerja atau di rumah mereka sendiri. Tujuan utama kajian ini adalah bagi mengenalpasti faktor-faktor kerja dan faktor-faktor bukan kerja dan hubungannya dengan kepuasan kerja di kalangan kakitangan Konsorium Sepang Berhad (KSB). Secara khususnya kajian ini bertujuan mengenalpasti: (i) tahap kepuasan kerja kakitangan KSB, (li) perbezaan kepuasan kerja kakitangan KSB, (iii) hubungan antara faktor-faktor kerja dengan kepuasan kerja dan hubungan antara faktorfaktor bukan kerja dengan kepuasan kerja. Sejumlah 80 orang responden telah dipilih bagi menjayakan kajian ini dengan menggunakan kaedah persampelan rawak berlapis. Data yang diperolehi telah dianalisis dengan menggunakan program 'Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for MS Windows Release 6.0'.