Kiosk pintar haji dan umrah / Nor Azlina Othman - Nor Azlina, Othman (2002)
Perkataan kiosk web dan kiosk multimedia mungkin sudah biasa didengari bagi mereka yang sering mengikuti perkembangan tekno1ogi. Wa1au pun kiosk-kiosk tersebut direkabentuk supaya ianya menepati spesifikasi terkini, namun ia tetap dikenali sebagai kiosk biasa kerana kebolehannya hanya terhad untuk memberikan maklumat kepada pengguna. Justeru itu, sejenis lagi kiosk yang menggunakan pendekatan kepintaran buatan bakal diperkenalkan dan ianya diaplikasikan di dalam perlaksanaan ibadat haji dan umrah bagi umat Islam. Bersesuaian dengan pendekatan yang digunakan, sistem ini dinamakan Kiosk Pintar Haji dan Umrah. Kiosk ini menggunakan konsep Case-based Reasoning dan memuatkan pengetahuan yang diwakilkan oleh kes-kes ke dalam sistemnya. Konsep Casebased Reasoning ini merupakan tunjang kepada kepintaran sistem ini kerana keupayaannya untuk belajar daripada pengalaman serta pengadaptasian terhadap kes lama supaya ianya sesuai dengan situasi baru yang dimasukkan oleh pengguna. Oleh itu, keseluruhan laporan ini mengetengahkan konsep Case-based Reasoning yang ingin diterapkan kepada kiosk pintar ini. Adalah diharapakan agar kewujudan kiosk pintar ini dapat memberi manfaat kepada seluruh penggunanya terutama umat Islam.