SoftCrypt / Shazrina Shamsudin - Shazrina, Shamsudin (2003)
SoftCrypt adalah merupakan suatu perisian tunggal yang berdasarkan antaramuka pengguna bergrafik. Ianya dibangunkan dengan objektif untuk menawarkan perlindungan keselamatan maklumat secara umum yang merangkumi pelbagai kategori pengguna komputer. Pengguna bagi perisian ini boleh melakukan enkripsi dan dekripsi dengan menggunakan algoritma DES dan/atau RSA ke atas sebarang maklumat teks yang mereka kehendaki serta menggunakan tandatangan digital yang menggunakan algoritma DSA bagi mengesahkan identiti pengguna tersebut.Bagi tujuan pembangunan perisian ini, model air terjun dengan prototaip telah digunakan dan bahasa pengaturcaraan Java telah dipilih bagi menghasilkan sistem SoftCrypt. Perisian - perisian lain yang digunakan semasa membangunkan sistem ini ialah Symantec Visual Cafe 4.0 Expert EdiTion, Jav 2 SDK Versi 1.4.l dan Notepad.Sistem ini akan Mengandungi limA modul utama iaitu modul encryption, modul decryption, modul sign, modul verify dan modul key manager.Modul key manager akan menguruskan segala yang berkaitan dengan mengimport dan mengeksport kunci-kunci awam pengguna.