E-Sinema / Nadia Awang Kalong - Nadia Awang, Kalong (2003)
Kertas projek ini memfokuskan kepada pembangunan sistem tempahan tiket pawagam secara online yang dinamakan E-Sinema. Sistem E-Sinema ini adalah simbol kepada model prototaip pemiagaan untuk mencari penyelesaian kepada masalah yang wujud dalam sistem tempahan online pawagam yang ada pada masa kini menggunakan teknik sains komputer dan teknologi maklumat. Pengunjung pawagam ialah kumpulan sasar yang dikenalpasti akan menggunakan sistem ini jika pembangunan sistem ini berjaya. Sistem ini dipilih sebagai bahan projek adalah kerana kekurangan ciri-ciri penting ecommerce iaitu pembayaran online dalam sistem penempahan tiket pawagam online tempatan. Pembangunan sistem ini menggunakan pendekatan Model V dengan prototaip. Sistem ini akan menyediakan jadual tayangan, maklumat wayang, kemudahan pembayaran online dan pilihan pelan bangku kepada pelanggan. Pada masa sekarang, Golden Screen Cinemas dan Tanjong Golden Village ialah syarikat pawagam yang menawarkan perkhidrnatan penempahan online di Malaysia. Tetapi setakat ini, servis-servis tersebut mempunyai pelbagai kelemahan dari segi keefisyen dan rekabentuk antaramuka kepada pengguna.