Buku masakan multimedia / Suhailla Abdul Jalil - Suhailla, Abdul Jalil (2001)
Projek Latihan Ilmiah adalah kursus wajib bagi pelajar tahun 3 Fakulti Sains Komputer clan Teknologi Maklumat, Universiti Malaya Latihan Ilrniah II adalah sambungan dari kursus Latihan Ilmiah ini yang ditulis pada semester satu sesi 2000/2001. Latihan Ilmiah II merangkumi projek aplikasi oleh pelajar kepada penyelia dan moderator. Tajuk Latihan Ilmiah II saya ialah Buku Masakan Multimedia. Saya menggunakan perisian Macromedia Authorware 5.1 bagi proses pengimplementasian projek ini. Selain itu, saya juga telah menggunakan perisisan Macromedia Flash 4.0 bagi menambah grafik animasi pada buku masakan ini. Saya menggunakan model air terjun untuk menyiapkan projek ini. Fasa pertama dalam model ini ialah analisa sistem. Saya membuat analisa mengenai objektif dan tujuan projek ini dijalankan. Fasa kedua ialah rekabentuk. Dalam fasa kedua ini, saya telah merancang rekabentuk antaramuka pengguna clan pengkalan data. Fasa ketiga ialah fasa pengkodan. Fasa ketiga ini ialah fasa dimana saya mengimplimentasi buku masakan multimedia. Proses pengkodan memakan masa dua bulan untuk disiapkan. Fasa keempat pula ialah fasa pengujian dimana saya membuat pengujian sistem untuk mencari sebarang kesalahan yang mungkin. Fasa kelima ialah penyelenggaraan sistem. Dalam fasa ini, proses pemeliharaan dan peningkatan sistem dilakukan bagi memperbaiki sistem. Perbincangan bersama penyelia dan moderator dan dimuatkan dalam bab terakhir laporan. Secara keseluruhannya projek ini berjaya dijalankan. Tidak terdapat banyak masalah yang dihadapi semasa proses pengimplimentasian sistem.