Pembangunan luar bandar dan kesannya (Satu kajian kes di Mukim Bagan, Machang, Kelantan) / Abdul Rahman Awang - Abdul Rahman , Awang (1986)
Kajian ini rrerupakan satu kajian kes mengenai komuniti Mukim Bagan, Machang , Kelantan dengan tujuan untuk melihat kesan-kesan pembangunan terhadap sosio-ekonomi penduduk di mukim berkenaan. Dalam bab I pengkaji akan menerangkan mengenai pengenalan kajian iaitu tujuan dan bidang kajian, kepentingan kajian, kaedah serta kesulitan-kesulitan kajian. Dalam bab II pula menyentuh tentang konsep dan teori tertentu Dalam pembangunan di di Malaysiu. Ini termasuklah erti pembangunan secara am, pendekatan-pendekatan dalam pembangunan serta pembangunan di Malaysia secara umum. Dalam bab III, perbincangan akan berkisar kepada latarbelakang dan komuniti kajian. Di sini, akan dijelaskan tentang sejarah dan kedudukan geografi mukim berkenaan, masyarakat mukim berkenaan serta sedikit tentang latarlakang responden yang dikaji meliputi umur, pendidikan, pekerjaan dan pendapatan. Bab IV pula mengenai rancangan-rancangan pembangunan sosio-ekonomi yang disediakan oleh pihak kerajaan kepada penduduk di mukim tersebut serta pihak-pihak yang terlibat dengan projek-projek pembangunan itu. Bab V membincangkan kesan-kesan pembangunan terhadap sosio-ekanani penduduk di tempat kajian dan penekanan akan diberikan kepada kesan-kesan sosial seperti sikap dan nilai penduduk terhadap pelajaran anak-anak dan lain-lain lagi. Akhir sekali dalan bab VI pula akan dirumuskan tentang kesan-kesan pembangunan terhadap sosio-ekonomi penduduk serta cadangan-cadangan kepada pihak yang terlibat dengan perancangan, pembangunan di peringkat mukim berkenaan.