Kaji selidik permainan komputer secara online / Wan Rohaya Wan Ali - Wan Rohaya , Wan Ali (2004)
Online Survey On Computer Games adalah sebuah sistem kajiselidik yang berasaskan web mengenai permainan komputer di kalangan warganegara Malaysia hari ini. Ia bertujuan untuk mengumpulkan seberapa banyak maklumat mengenai permainan komputer yang semakin menular pada masa kini. Sebelum sistem ini dibangunkan, satu kajian literasi telah dijalankan. Pencarian maklumat untuk projek ini dilakukan dengan 5 cara iaitu melalui Internet, temuramah dan kajiselidik, bahan rujukan bertulis, melalui perbincangan dan dengan mengkaji sistem laman web serupa yang sedia ada. Konsep metodologi yang digunakan adalah dengan menggunakan model Air Terjun melalui pendekatan SDLC (Kitar Hayat Pembangunan Sistem). Kaedah ini dipilih kerana ianya dapat disiapkan dengan cepat di samping dapat memahami isu-isu yang timbul. Daripada analisis sistem yang dijalankan, keperluan kefungsian adalah terdiri daripada modul-modul yang perlu ada dalam sistem ini, iaitu ianya terdiri daripada modul pentadbir dan modul pengguna. Manakala keperluan bukan kefungsian pula melibatkan ciri-ciri penyempurnaan sistem seperti ramah pengguna, kawalan keselamatan dan masa tindakbalas. Keperluan perkakasan telah dikenalpasti, begitu juga dengan keperluan perisian iaitu dengan menggunakan ASP, Macromedia Dreamweaver MX, HS dan Microsoft Access 2000 sebagai pangkalan data. Dalam membangunkan sistem, rekabentuk yang terlibat ialah rekabentuk program, rekabentuk input output, rekabcntuk pangkalan data dan rekabentuk antaramuka pengguna.