Pelaksanaan etika kerja Islam dalam kalangan guru sekolah agama swasta: Kajian kes di Sekolah Islam Darul Ehsan, Selangor / Zatil Hidayah Mohamad Yusof - Zatil Hidayah , Mohamad Yusof (2018)
Pencapaian sesebuah organisasi banyak dipengaruhi oleh etika kerja yang diamalkan oleh pekerjanya. Islam sebagai agama yang syumul telah memberikan panduan yang menyeluruh tentang etika yang sepatutnya diamalkan dalam kerjaya mereka. Dalam masa yang sama, masalah- masalah dalam kalangan guru sekolah agama sering mendapat liputan media massa kebelakangan ini. Antara masalah yang dimaksudkan termasuklah salah guna kuasa dan salah laku moral yang melibatkan etika profesion perguruan. Senario ini telah menarik minat pengkaji untuk meneliti pelaksanaan etika kerja Islam dalam kalangan guru sekolah agama dengan lebih mendalam. Untuk itu, Sekolah Islam Darul Ehsan telah