Kemiskinan di kalangan penoreh getah (Satu kajian kes di Kampung Batu Melintang, Tapah, Perak) / Zaiton Din - Zaiton, Din (1986)
Kajian ini dijalankan di Kampung Batu Melintang, Tapah, Perak. Tujuannya adalah untuk melihat kemiskinan di kalangan penoreh getah. Dalam bab I, dibincangkan tujuan dan bidang kajian, kepentingannya serta teknik yang digunakan dalam kajian ini. Bab II dibincangkan juga tentang konsep, ukuran dan teori kemiskinan. Penekanan adalah diberikan pada teori pergantungan. Bab III dihuraikan tentang sejarah, latar belakang kawasan kajian dan dianalisa latar belakang responden dan keluarga. Seterusnya bab IV disentuh masalah-masalah penoreh getah. Ini termasuklah masalah pekerjaan menoreh getah, pendapatan dan perbelanjaan serta hutang dan simpanan. Dalam bab V dibincangkan pekerjaan sampingan sebagai salah satu cara mengatasi masalah dan disentuh sedikit tentang migrasi dan pelajaran bagi mengatasi masalah kemiskinan di kalangan anak responden. Akhir sekali bab VI merupakan rumusan dan penutup serta sedikit saranan dan pendapat.