Menguasai Bahasa Inggeris melalui cerita “Kid’s fun story” / Harlaf Faisal Haron - Harlaf Faisal , Haron (2005)
Dari semasa ke samasa, kerajaan telah cuba sedaya upaya standing dengan negara-negara barat. Satu pengubalan yang dilaksanakan oleh kerajaan di bawah Kementerian Pendidikan ini adalah dengan cara menyerapkan pembelajaran bahasa Inggeris di sekolah-sekolah rendah dan menengah bagi matapelajaran Sains dan matematik mulai dua tahun lepas. Sebagai tanda usaha yang serius, kementerian juga menetapkan bahawa peperiksaan rasmi seperti UPSR, PMR dan SPM juga akan disediakan di dalam Bahasa Inggeris mulai tahun hadapan. Namun, tidak ramai di kalangan pelajar di negara kita yang mengambil serius akan perkara ini. Malah mereka berpendapat bahawa pengubalan yang akan dilakukan akan membebankan lagi diri mereka kerana tidak ramai dikalangan mereka yang dapat menguasai Bahasa tersebut. Sebagai usaha kea rah itu, satu kaedah atau sistem pembelajaran Bahasa Inggeris perlu disediakan bagi meyakinkan mereka bahawa Bahasa Inggeris sebenarnya merupakan satu Bahasa global yang mesti dikuasai. Dengan itu, satu sistem pembelajaran interaktif bagi menguasi Bahasa Inggeris melalui pemahaman cerita untuk kanak-kanak sekolah rendah dibangunkan. Sistem ini diberi nama “Kid’s fun story” bertujuan membantu mereka menguasai Bahasa tersebut bermula dari sekolah rendah lagi. Sistem stand alone ini merangkumi tiga bahagian utama Bahasa tersebut iaitu kosakata (vocabulary), mengeja (spelling) dan sebutan (pronounce). Diharapkan agar sistem sebegini dapat menarik minat mereka untuk menguasai bahasa tersebut sejajar dengan hasrat kerajaan.