Pengaruh dan penyertaan masyarakat Cina dalam politik Kuala Langat tumpuan khas DUN Panglima Garang / Ann Wan Seng - Ann , Wan Seng (1990)
Kajian ini adalah mengenai pengaruh dan penyertaan masyarakat Cina di sebuah kawasan luar bandar. Dalam Bab I, dihuraikan tujuan dan bidang kajian, kepentingan kajian, metode penyelidikan dan masalah-masalah yang dihadapi dalam mengumpul data serta definisi mengenai beberapa konsep yang digunakan. Bab II pula menghuraikan latarbelakang umum kawasan kajian dari sudut kedudukan geografi dan sosial. Selain itu aspek polftik seperti pengundi dan parti-parti politik juga disentuh. Bab III adalah mengenai latarbelakang dan pola penyertaan masyarakat Cina di Kuala Langat. Bab ini mengandungi analisa data responden yang disoalselidik dalam aspek sosial, ekonomi dan politik. Bab IV memberikan tumpuan kepada kedudukan politik Cina di Kuala Langat terutamanya semasa Pilihanraya 1986. Tumpuan diberikan kepada faktor-faktor yang menyebabkan kerusi DUN Panglima Garang diserahkan kepada MCA serta kesan-kesannya terhadap perkembangan politik Kuala Langat. Bab V melihat persaingan antara MCA, Gerakan dan DAP serta sebab-musabab terjadinya persaingan ini. Selain daripada itu, beberapa kes yang menjadi isu hangat dalam parti MCA juga dibentangkan. Bab VI mengandungi keputusan pilihanraya ke-8 dan prospek politik Cina di masa yang akan datang. Pengkaji memberikan cadangan dan membuat ramalan untuk menentukan kedudukan politik parti MCA, Gerakan dan DAP.