Islam dan pengaruhnya terhadap kerajaan Melayu Batubara (1900-1945) Sumatera Utara, Indonesia / Sulaiman Muhamad Thaib - Thaib, Sulaiman Muhamad (2011)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti tentang sejarah Kerajaan Melayu Batubara di Sumatera Utara, Indonesia sejak tahun 1900 – 1945. Selain itu pula, kajian ini untuk menjawab beberapa permasalahan dengan menganalisis dan menemukan rumusan yang meliputi tiga bahagian, iaitu: Pertama, bagaimana proses perkembangan Islam dalam Kerajaan Melayu Batubara Kedua, sejauhmana pengaruh Islam terhadap pemerintahan Kerajaan Melayu Batubara dan Ketiga, bagaimana peranan Kerajaan Melayu Batubara dalam menyebarkan agama Islam di daerah Sumatera Utara. Data dalam penyelidikan ini, pada asasnya diperolehi dengan menggunakan metode perpustakaan dan dokumentasi. Di samping itu, kajian ini juga menggunakan metode temubual untuk melengkapi metode di atas, khususnya yang berhubung dengan sejarah Kerajaan Melayu Batubara. Hasil kajian ini dapat dipaparkan sebagai berikut: Pertama; proses perkembangan Islam bagi Kerajaan Melayu Batubara meliputi tiga bahagian iaitu: 1) Melalui Perdagangan, 2) Melalui Perkahwinan, 3) Melalui Persaingan dalam Penyebaran Agama. Kedua; Pengaruh Islam terhadap Kerajaan Melayu Batubara meliputi empat aspek, iaitu: 1) Dalam Aspek Kepercayaan, 2) Dalam Aspek Sistem Perundangan, 3) Dalam Aspek Pendidikan, 4) Dalam Aspek Kebudayaan. Ketiga; Raja dan Ulama mempunyai peranan yang signifikan terhadap Kerajaan Melayu Batubara dalam menyebarkan agama Islam di wilayah Sumatera Utara.