Keterasingan dan kepuasan kerja pekerja- pekerja bank: Suatu kajian kes / Foong Sok Yin - Foong , Sok Yin (1984)
Bersesuaian dengan peningkatan bilangan pekerja- pekerja kolar putih dan penggunaan alat-alat teknologi moden di pejabat pada masa kini, maka kajian ini bertujuan mengkaji kepuasan kerja di kalangan pekerja- pekerja kolar putih di sebuah bank di Kuala Lumpur. Kajian ini mengapplikasikan idea Blauner tentang Teori Keterasingan untuk melihat kepuasan kerjn dalam kontaks pengalaman keterasingan yang dialami oleh pekerja-pekerja kolar putih. Pengalaman keterasingan yang tinggi dikatakan mempunyai kepuasan kerja yang rendah , dan sebaliknya pengalaman keterasingan yang rendah pula memberi kesan kepuasan kerja yang tinggi. Walaubagaimanapun, pekerja- pekerja kolar putih yang terlibat hanyalah terdiri daripada para kakitangan computer dan operator komputer. Selain dari itu, kajian ini juga bertujuan melihat sejauhmanakah kebenaran Teori Keterasingan dapat diapplikasikan kepada latar kolar putih. Secara keseluruhannya, terdopat perbezaan yan.g signifikan di antara dua kelompok kerja dengan, pekerja- pekerja operator komputer mengalami kadar kepuasan kerja yang rendah dan keterasingan yang tinggi berbanding dengan pekerja- pekerja kakitangan komputer yang mengalami kepuasan kerjayang tinggi tetapi keterasingan yang rendah. Walaubagaimanapun, terdapat pengecualian dari segi dimensi ketiadoan kuasa dnlam keterasingan kerana didapoti tidak wujudnya perbezaaan yang signifikon di antara kedua komputer kerja tadi.