Perpustakaan digital: Pembangunan sumber secara kolaboratif (Malaysian History Online (MHO) / Asmi Osman @ Ahmad - Asmi, Osman @ Ahmad (2002)
Malaysian History Online (MHO) ialah sistem perpustakaan digital yang dibina dengan satu matlamat utama, iaitu untuk menjadikan sistem ini sebagai suatu sistem yang mampu membangun dan menguruskan sumber secara kolaborntif. Malaysia History Online juga merupakan suatu repositori yang mampu menyimpan koleksi sejarah berkaitan tempat-tempat di seluruh negara dalam pelbagai bentuk yang bercirikan multimedia, misalnya audio, video, dokumen/fail, imej digital dan sebagainya. Disamping itu, Malaysia History Online juga mempunyai ciri istimewa dimana ia menyokong fungsi muat turun dan muat naik di mana pengguna bukan sahaja dapat mengelintar dan memapar koleksi sejarah, malah dapat menghantar bahan-bahan atau koleksi mereka kepada sistem terbabit. Sistem perpustakaan digital Malaysia History Online secara umumnya terdiri daripada sembilan modul utama iaitu Modul Penyelenggaraan, Modul Pengesahan, Modul Pendaftaran, Modul Carian, Modul Buletin, Modul Pengindeksan, Modul Muatnaik, Modul Laporan dan Modul Pengurusan Maklumat. Ia akan dibangunkan dengan menggunakan Active Server Page (ASP) sebagai bahasa pengaturcaraan utama dan Microsoft SQL 7.0 sebagai perisian untuk membina sistem pangkalan data. MHO beroperasi dalam platform Microsoft Windows 2000 Professional/Server dan memerlukan Internet Information Server 5.0 sebagai pelayan webnya. Sistem MHO ini dibina untuk mempermudahkan urusan perkongsian dan pembangunan maklumat dan sumbemya secara kolaboratif antara guru-guru, pelajar-pelajar dan peminat sejarah, selain dapat membantu meningkatkan kualiti pembelajaran sejarah di Malaysia.