Impact Of Leadership Styles On Employee Adaptability In Call Center: A Perspective Of Telecommunication Industry - Kathamuthu, Kanagaletchumy (2012)

(untitled)
Penyelidikan ini dilakukan untuk mengetahui kesan ke atas penyesuaian pekerja terhadap gaya kepimipinan di pusat panggilan pelanggan dalam industri telekomunikasi.