Hikayat Keturunan Raja Negeri Deli : Kelahiran Sebuah Legenda Sejarah - Kembaren, Mardiah Mawar (2011)
Hikayat Keturunan Raja Negeri Deli (King of Deli 's Annals) is a Malay literary text were written in the form of narrative prose that can be regarded as a literature genre for the Sultanate of Deli. Hikayat Keturunan Raja Negeri Deli adalah salah sebuah teks kesusasteraan Melayu tradisional berbentuk prosa naratif yang boleh digolongkan ke dalam genre sastera sejarah bagi Kesultanan Deli.