Isolation And Establishment Of A New Embryonic-Like Stem Cell Line From Zebrafish - Lee, Youn Sing (2014)

(untitled)
Embryonic stem (ES) cells established from various fish species using feederfree method had been reported in many cases. However, zebrafish ES-like cell lines were currently limited and required the addition of fish embryo extract (FEE) in medium formulation. FEE was not easily available to laboratories that lack of aquatic housing system. Sel tunjang embrionik (ES) yang dihasilkan daripada pelbagai spesies ikan dengan menggunakan kaedah tanpa sel penyuap telah dilaporkan dalam banyak kes. Walau bagaimanapun, titisan sel tunjang embrionik ikan zebra yang dihasilkan masih terhad dan memerlukan penambahan ekstrak embrio ikan (FEE) dalam formulasi media. FEE tidak mudah didapati oleh makmal-makmal yang kekurangan sistem perumahan akuatik.