Relationship between perceived organizational climate and job satisfaction - Loh, Kooi Cheng (1997)
Tujuan penyelidikan ini ialah untuk mengkaji hubungan antara persepsi iklim organisasi dan kepuasan kerja di kalangan operator wanita di salah sebuah kilang elektronik antarabangsa di Zone Perdagangan Bebas, Bayan Lepas, Pulau Pinang. Kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui samada hubungan ini dipengaruhi oleh umur, jumlah tahun berkerja dan tahap pelajaran. Data diperolehi daripada 111 pengeluaran operator wanita. Keputusan yang diperolehi daripada kolerasi ( corrlation) menunjukkan terdapat hubungan yang signifikasi antara persepsi iklim organisasi dengan kepuasan kerja. Keputusan ANOVA menunjukkan persepsi iklim organisasi adalah sangat mustahak kepada kepuasan kerja tetapi bukanlah di pengaruhi oleh faktor umur, jumlah tahun bekerja dan tahap pelajaran.