Kajian persepsi pensyarah tentang pelaksanaan program pembangunan staf di maktab-maktab perguruan di Negeri Sarawak - Hossen, Mashor (1999)
Fokus kajian ini adalah untuk meninjau persepsi pensyarah-pensyarah tentang pclaksanaan program pcmbangunan staf di tiga buah maktab perguruan di Ncgeri Sarawak Tinjauan tentang pelaksanaan program pembangunan staf ini adalah didasarkan kepada persepsi pensyarah-pensyarah di makiab-makiab sasaran tentang aspek-aspekberikut (1) amalan-amalan dan prosedur-prosedur program pembangunan staf di maktab-maktab perguruan di Sarawak; (2) siapakah sebenarnya mcrencanakan amalan-amalan dan prosedur-prosedur program pembangunan staf di makiab-makiab perguruan ini; (3) adakah usaha-usaha untuk menentu dan mengenal pasti keperluankeperluan dan keutamaan-keutamaan oleh pihak malctab dalam merencanakan program pembangunan staf; (4) peranan yang dimainkan oleh pihak pentadbir mahupun pengurusan maktab berkaitan dengan program pembangunan staf; (5) faedah dan kepentingan program pembangunan staf kepada institusi makiab perguruan dan ( 6) adakah penilaian selepas kursus diusahakan bagi satu-satu program pembangunan staf.