Factors associated with work attitudes among secondary school teachers - Tan, Mooi Yoke (1998)
Kajian ini bertujuan untuk menyiasat hubungan di antara sikap kerja dengan motivasi dalaman, motivasi luaran dan keugamaan di kalangan guru-guru sekolah menengah. Empat ciri demografi peribadi iaitu jantina, umur, taraf perkahwinan dan kategori guru juga dikaji. Satu set soal selidik pelbagai item mengikut pola item soal selidik oleh . pakar-pakar penyelidik telah digunakan. Seramai 312 orang guru yang dipilih secara rawak dari lapan belas buah sekolah menengah di kawasan Georgetown, Pulau Pinang mengambil bahagian dalam kajian ini.