Ungkapan Puitika Romantik Melalui Penggunaan Simbol: Perbandingan Puisi John Keats Dan Sanusi Pane - Zein Sinar, Tengku Thyrhaya (1998)

(untitled)
Tesis ini merupakan cubaan awal yang diadakan untuk mengisi kekosongan kajian kesusasteraan perbandingan di antara puisi-puisi Inggeris ciptaan John Keats dan puisipuisi Indonesia ciptaan Sanusi Pane yang mengkhususkan kepada ungkapan-ung.kapan puitika Romantik melalui penggunaan sirnbol yang terserap ke dalam ungkapan-ungkapan mereka dengan menggunakan pendekatan simbolik yang berdasarkan latar belakang kedua-dua penyair tersebut