Suatu Pendekatan Langsung Dan Universal Mentaksir Prestasi Proses - Syed Ahmad, Khatijah (1998)

(untitled)
Kegunaan indeks upaya proses bagi mentaksir prestasi proses telah mencetus minat dan juga kontroversi pacta akhir Iapan puluhan dan awal sembilan puluhan. Ada pihak yang mengkhuatiri keberkesanannya memandangkan indeks-indeks ini bukan bersifat ketentuan, tetapi sebaliknya bersifat rawak dan dengan demikian tafsirannya bergantung kepada bentuk taburan pendasar. Ada yang skeptis tentang bagaimana satu nombor dapat meringkaskan kelakuan taburan proses dan berjaya menggambarkan sepenuhnya prestasi proses.