Aqueous Sucrose Concentration Measurement Based On Michelson Interferometer - Tan , Hong Kok (2015)
Penyukatan kepekatan bagi larutan berair adalah secara terus bergantung kepada indeks biasan (RI) medium berair yang berfungsi sebagai faktor dominan. Pemahaman sifat perubahan dalam nilai RI adalah penting untuk mengukur kepekatan sampel berair dengan tepat.