Habitat Characterization, Trophic Position And Seasonal Influence On Aquatic Insects In The Selected Feeder Streams Of Belum-Temengor Forest Complex (Btfc), Perak - Ridzuan, Dhiya Shafiqah (2015)
Kajian serangga akuatik dan tindak balas mereka terhadap keadaan persekitaran telah digunakan di seluruh dunia sebagai pemantauan biologi kesihatan sungai. Oleh itu, tujuan kajian ini adalah untuk menentukan pengaruh ciri-ciri fizikal sungai terhadap kelimpahan dan kepelbagaian invertebrata akuatik dan bagi menentukan sumber makanan yang berpotensi untuk organisma air tawar.