Synthesis, Characterization And Catalytic Activity Of Mcm-41 Imidazolium Halide Catalysts For The Reaction Between Epoxides And Carbon Dioxide - Appaturi, Jimmy Nelson (2015)
Penetapan kimia karbon dioksida (CO2) telah mendapat perhatian yang semakin meningkat sebagai sumber karbon yang berpotensi dalam proses kimia perindustrian berikutan kebimbangan yang semakin meningkat daripada kesan rumah hijau. Salah satu cara yang paling menjanjikan untuk penggunaan berharga CO2 adalah melalui sintesis karbonat siklik.