The Nutritional Value Of Cassava (Manihot esculenta Crantz) Based Diet For African Catfish (Ciarias gariepinus) - Sutriana, Amalia (2007)
Empat kajian telah dilaksanakan untuk mengetahui nilai nutrisi serbuk daun ubi kayu (CLM) dan serbuk ubi kayu (CRM) ke arah membangunkan diet kos yang efektif bagi ikan keli Afrika (Ciarias gariepinus). Nisbah protein haiwan kepada protein tumbuhan dalam setiap eksperimen adalah sama iaitu 1 : 1. Eksperimen pertama dijalankan untuk menilai kesan penggantian serbuk kacang soya (SBM) dengan CLM secara berperingkat, terhadap penampilan anak ikan keli Afrika (1.45 g 2: 0.14). Empat diet praktikal (30% protein) telah dirumuskan dengan setiap satunya mengandungi 0%, 10%, 20% dan 30% CLM. Selepas 12 minggu keputusan menunjukkan ikan keli yang diberi makan diet yang mengandungi CLM mengalami kemerosotan pertumbuhan dan penggunaan makanan serta keterhadaman protein berbanding yang menerima rawatan diet kawalan. Four studies to evaluate nutritional value of cassava leaf meal (CLM) and cassava root meal (CRM) (Manihot esculenta Crantz) in order to develop a suitable cost effective diet for African catfish ( Clarias gariepinus) was conducted. All experimental diets were prepared with a 1 : 1 animal and plant protein ratio. The first experiment was carried out to evaluate the effect of graded levels CLM at the expenses of soybean meal (SBM) on African catfish fry (1.45 ±. 0.14) performance. Four practical diets (30 % crude protein) were formulated to contain CLM at 0 %, 10 %, 20 % and 30 % levels. After 12 weeks, fish fed increasing levels of CLM showed growth depression, poor feed utilization, apparent protein digestibility (APD) as well as imbalance indispensable amino acid (IDAA) compared to the control diet.