Dentofacial Characteristics Of Malay Patients With Repaired Cleft Lip And Palate In Kelantan - Alam, Md. Badrul (2005)

(untitled)
Rekahan bibir dan lelangit (CLP) adalah suatu kecacatan kongenital muka yang sering ditemui. Pesakit CLP mengalami masalah makan, bernafas, infeksi telinga tengah, masalah psikososial dan lain-lain. Rawatannya memerlukan penglibatan pelbagai disiplin yang bermula dari hari pertama dilahirkan dan berterusan hingga peringkat umur 20 ke 21 tahun. Pemanjangan rawatan dari ketika lahir ke alam dewasa amatlah mahal dan membebankan pesakit, keluarga dan masyarakat. Perkembangan muka pesakit CLP selalunya tidak mengikut tumbesaran yang normal walaupun selepas pembedahan pembetulan. Cleft lip and palate (CLP) is the most common congenital facial defect. Patients with CLP suffer from feeding, breathing, middle ear infections as well as psychosocial and other problems. The treatment requires interventions from multiple disciplines which start from the first day of life and continue up to the age of 20 to 21 years. Prolong treatment from birth to adulthood is expensive and is a burden for the patient, family and for the society.