Fabrikasi Dan Penganodan Komposit Matriks Aluminium Diperbuat Daripada Serbuk Aluminium Berbentuk Kepingan Dan Gentian Pendek Alumina Saffil ™ - Derman, Mohd Nazree (2006)

(untitled)
Kajian fabrikasi dan penganodan komposit matriks aluminium (KMA) diperbuat daripada serbuk aluminium berbentuk kepingan dan gentian pendek alumina SaffilTM telah dijalankan. Fabrikasi KMA melalui kaedah metalurgi serbuk (MS) dengan menggunakan kaedah pencampuran kering dalam atmosfera nitrogen dikaji dengan menentukan tempoh pensinteran dan nilai peratusan optimum kandungan gentian pendek alumina SaffiITM. Proses penganodan asid sulfurik telah dijalankan dan objektifnya adalah untuk mendapatkan parameter kepekatan asid sulfurik, bezaupaya dan tempoh penganodan yang sesua; untuk KMA. Kandungan optimum gentian pendek alumina SaffilTM (0 hingga 25% berat) ditentukan berdasarkan ujian mikrostruktur, ujian ketumpatan dan keliangan, ujian tegangan, ujian mikrokekerasan, analisis fasa pembelauan sinar-X (XRO) dan ujian pengembangan linear (PPL). A study of fabrication and anodising on aluminium matrix composites (AMC) made from flaky aluminium powder and short fibre alumina Saffil™ was carried out. AMC fabrication by powder metallurgy methods (PM) using dry mixing and sintered in nitrogen was studied to determine the best sintering time and optimum percentage of Saffil™ alumina short fibres content. Sulphuric acid anodising process was performed and the objective is to obtain suitable parameters of sulphuric acid concentration, anodising voltage and anodising time. Characterisation on AMC included anodised also involved corrosion and wear test. The optimum SaffilH.4 alumina short fibre contents (0 to wt 25%) was determined by microstructure, density and porosity test, tensile strength, microhardness test, X-ray diffraction (XRD) analysis and coefficient of thermal expansion (CTE) analysis.