Parikh Matrices - Ng , Yin Yin (2008)
Tajuk disertasi ini ialah "Parikh Matriks", iaitu suatu pembelajaran tentang ayat-ayat dan kombinatorik cirinya dalam topic "Kombinatorik atas ayat-ayat" yang luas. Dengan menggunakan matematikaI perjelasan ayat, ayat dikatakan ialah satu turutan simbol-simbol yang diambil daripada huruf-huruf ajab yang terdiri daripada suatu set yang mengandungi abjab-abjab symbol. Maka ayat-ayat membentuk berbagai objektif utama dalam pembelajaran berbagai jenis bahasa formal yang mana diketahui sebagai satu cabangan daripada computer sains teoritikal yang telah dikembangkan pada masa empat puluh tahun lalu. Konsep satu ayat punya Parikh vektor ialah mengira bilangan dan jenis kewujudan simbol huruf abjab yang ada dalam satu ayat maka merupakan suatu alat pembelajaran bahasa formal yang penting. Barubaru ini, Mateescu et.al(2001) memperkenalkan suatu teknik yang boleh dijelas dengan mudah, iaitu rekaan segi empat This dissertation titled "Parikh Matrices" is a study on words and their combinatorial properties and falls under the broad topic of "Combinatorics on Words". A word, mathematically speaking, is a sequence of symbols taken from an alphabet which is a set of symbols. Words constitute the central objects in the study of Formal languages which has evolved in the past four decades as a branch of theoretical computer science. The concept of a Parikh vector of a word, which counts the number of occurrences of symbols of the alphabet in the word, is an important tool in the study of formal languages. Recently Mateescu et.al (2001) introduced an apparently simple but ingenius technique of associating a specific kind of square matrix with every symbol of an ordered alphabet and associated a matrix with every word, using the operation of product of matrices.