Reka Bentuk Dan Pembangunan Modul Latihan Kemahiran Literasi Maklumat Untuk Guru Perpustakaan Dan Media Berasaskan Model The Big - Razali, Norhayati (2009)

(untitled)
Literasi Maklumat adalah proses yang memerlukan seseorang untuk menentu, mencari, mengguna dan menilai maldumat secara berkesan. Kajian kualitatif ini melihat kepada reka bentuk dan pembangunan modul Iatihan kemahiran Literasi Maklumat untuk Guru Perpustakaan dan Media di negeri Pulau Pinang. Perkara ini bertujuan memberi pendedahan dan latihan mengenai Literasi Maklumat dan menggunakan kemahiran yang ada bagi meningkatkan penggunaan inisiatif leT yang telah dibekalkan ke semua sekolah oleh Kementerian Pelajaran Malaysia supaya pembaziran tidak berlaku. Latihan awal melibatkan 20 orang Guru Perpustakaan dan Media berasaskan model The Big6 oleh Eisenberg dan Berkowitz (1988). Information Literacy (IL) is a process that requires learners to find, detennine and evaluate, and use infonnation effectively. This qualitative research focuses on the design and development of a training module on IL for Teacher Librarian in Penang. The aim was to give exposure and training regarding lL and use the lL skills to enhance the lCT initiative supplied by the Ministry of Education to all schools in order to avoid wastage. Preliminary training on 20 Teacher Librarians was based on The Big6 model by Eisenberg and Berkowitz (1988).