Penghasilan Kertas Daripada Pulpa Kenaf: Kesan Pemukulan Dan Pengadunan Gentian . - Idris, Nurulhuda (2008)

(untitled)
Penggunaan kayu dalam jumlah yang ban yak bagi tujuan penghasilan ke11as telah mengakibatkan masalah bekalan yang agak runcing ketika ini. Justeru itu, penjurusan penyelidikan kini adalah ke arah pencarian bahan-bahan mentah lignoselulosik altematif yang boleh menggantikan kayu. Kenaf (Hibisclls cannabillus) adalah suatu tumbuhan bukan-kayu yang mempunyal potensi sebagai bahan mentah penghasilan kertas. Ianya terdiri daripada dua bahagian yang dikenali sebagai Bast (kulit) dan Core (batang), kedua-duanya mempunyai sifat gentian yang berbeza. Untuk mendapat manfaat yang maksimum dari perbezaan ini, maka kedua-dua jenis gentian ini di pulpakan secara berasingan. Pulpa yang dihasilkan diberi singkatan B untuk bast dan C untuk core. Kenaf (Hibiscus cannabinus L., Malvaceae) is a multifunctional plant which has been used for a long time and become economic catalyst for the neighbors country of Malaysia In Malaysia itself, many investment and allocation given in order to explore the usage of this plant. Approach of this research are to observe the potential of both Kenaf fiber, i.e Bast and Core through beating and blending process.