Host-Guest Interactions Between Betacyclodextrin And Selected Fluoroquinolones: A Molecular Modelling Study - Mousa Al-Wahsh, Saleh Ahmad (2016)

(untitled)
Fluorokuinolon (FQs) ialah satu kumpulan antibiotik penting yang terdiri daripada gelang kuinolon hidrofobik dan gelang piperazina hidrofilik. Betasiklodekstrin (β-CD) dan terbitannya kini digunakan secara meluas dalam sistem penghantaran ubat, kerana rongga hidrofobiknya mampu membentuk kompleks rangkuman dengan pelbagai molekul organik. Dalam kajian ini, interaksi perumah tetamu antara FQs dan β-CD menggunakan tiga teknik permodelan molekul iaitu mekanik kuantum, pengedokan molekul dan dinamik molekul telah dijalankan. Rangkuman molekul FQ ke dalam rongga β-CD boleh berlaku melalui dua orientasi iaitu dengan gelang kuinolon (orientasi A) atan gelang piperazina (orientasi C) menghadap rongga β-CD. Kesan pelarut dimodelkan secara implisit menggunakan model kontinuum berkutub (PCM) dalam pengiraan mekanik kuantum dan dengan menggunakan model caj titik mudah (SPC) dalam simulasi dinamik molekul 100 ps.