The Conundrum Of A Bank's Csr Program A Case Study Of "Kampoeng Bni" In Rawa Belong Area, Jakarta - Wisnoentoro, Rizky (2016)
Thesis ini membincangkan permasalahan sebuah program CSR dari Bank BNI di Indonesia dengan nama program "Kampoeng BNI" pada kawasan Rawa Belong (Jakarta, Indonesia). Tujuan dari penyelidikan ini adalah: 1. Untuk menganalisis persepsi pegawai BNI terhadap program Kampoeng BNI, mengikut konteks pada Rawa Belong; 2. Untuk menganalisis persepsi dari masyarakat yang terkena kesan dari Kampoeng BNI di Rawa Belong; termasuk pemimpin komuniti, peniaga, dan masyarakat awam; 3. Untuk memetakan pelbagai naratif, berkaitan dengan penduduk asli atau sebaliknya, dan membina satu rangka kerja interaktiviti CSR antara BNI dan masyarakat di Rawa Belong. Menggunakan kaedah kajian kes kualitatif, dan referensi dari teori Social Construction of Reality, teori Co- Orientation, dan kajian mengenai CSR, penyelidikan ini menghasilkan beberapa hal penting. Pertama, para pegawai BNI terlihat percaya diri dengan reputasi yang telah ditubuhkan oleh syarikat dan program Kampoeng BNI sendiri.