Penilaian Kelakuan Hasil Kimpalan Geseran Untuk Logam Kep Ada Logam (Cu-Keluli Dan Al-Keluli) Dan Seramik Kepada Logam (Ab03-A1) - Yeoh, Cheow Keat (2004)

(untitled)
Penyambungan seramik kepada logam penting untuk menggabungkan kekuatan suhu tinggi, rintangan haus dan kakisan, serta sifat seramik yang ringan dengan keliatan dan kebolehrnesinan komponen logam. Sebagai proses penyambungan keadaan pepejal, kimpalan geseran sangat sesuai untuk penyambungan bahan dengan sifat terma dan mekanikal yang jauh berbeza, seperti logam dan seramik. Objektif tesis ini adalah menilai kimpalan geseran logam kepada logam dan seramik kepada logam. Kajian dimulakan dengan penilaian hasil kimpalan geseran antara tembaga dengan keluli (Cu- St) serta aluminium dengan keluli (Al-St) sebelum diteruskan dengan kimpalan geseran aluminium kepada alumina. Sambungan-sambungan disediakan menggunakan kelajuan putaran dan tekanan tempaan yang berbeza. Kelajuan putaran yang digunakan ialah 900 rpm, 1250 rpm dan 1800 rpm, sementara tekanan tempaan yang digunakan dalam julat, 50 MPa sehingga 110 MPa, bergantung kepada bahan yang disambung. Sambungan Cu- St menunjukkan kekuatan tegangan bertambah dengan peningkatan kelajuan putaran. Joining metals to ceramics is important because it allows the supenor high temperature properties, wear and corrosion resistance, as well as the low weight of ceramics to be combined with tough, easy-to-machine metal parts. As a solid state joining process, friction welding is well suited for joining materials with very different thermal and mechanical properties, such as metals to ceramics. The objective of this thesis was to evaluate friction joints between dissimilar-. metals as well as between metals and ceramics. This study started with a look at the effects of different process parameters on the properties of copper to steel (Cu-St) and aluminum to steel (Al-St) friction joints before moving on to aluminum to alumina (AI-Ah03) friction joints. Friction joints were prepared using different forging pressures and rotational speeds.