Isolation And Characterization Of Proteus Mirabilis And Escherichia Coli Bacteriophages - Wirjon, Ira Aryani (2015)
Malaysia mempunyai kepelbagaian faj yang luas yang masih belum diterokai daripada segi aplikasi dan ini termasuk terapi faj untuk merawat bakteria yang merintang kesan antibiotik. Dalam kajian ini, tiga faj iaitu pPM_01, pEC_02 dan pEC_03 masingmasing khusus kepada Proteus mirabilis, Escherichia coli O157:H7 dan Escherichia coli ATCC 13706 telah berjaya dipencilkan dari loji rawatan kumbahan mentah di Batu Maung, Pulau Pinang,