A Study Of Peacebuilding And Reconstruction Process In The Post- War Era In Sri Lanka - Widana Kankanamge Nayanapriya, Osantha Thalpawila (2016)
Era pasca-LTTE dan pasca-peperangan di Sri Lanka menimbulkan satu situasi di mana pemerintah tidak mempunyai sebarang pembangkang yang boleh menentang atau mempengaruhi aktiviti-aktiviti rekonstruksi pembinaan perdamaian selepas peperangan. Kajian ini mengkaji proses pembinaan perdamaian selepas perang yang berlaku dalam era rejim Presiden Rajapaksa untuk meneroka impaknya ke atas perdamaian lestari dalam negara ini. Kajian ini cuba menjawab tiga persoalan: Apakah inisiatif-inisiatif pembinaan semula dan pembinaan perdamaian kerajaan pasca-perang? Apakah manfaat-inisiatif ini dan siapakah penerima faedahnya?Adakah inisiatif-inisiatif tersebut mampu menangani punca konflik dan mencapai kejayaan dalam membina perdamaian yang berpanjangan? Untuk menyempurnakan tugasan ini, kajian menggunakan kaedah kualitatif dengan menggunakan sumber-sumber primer data seperti temuramah dengan mereka yang terlibat, pembuat dasar, pelaksana dan aktor-aktor bebas selain melinat jnga sumber sekunder seperti laporan-laporan kerajaan dan bukan-kerajaan dan dokumen-dokumen untuk tujuan analisis kandungan dan sorotan kronologi.