Masyarakat Iban Dan Alam Sekitar Dalam Fiksyen Terpilih Jong Chian Lai: Satu Kirtikan Keadilan Ekologi - Hu , Ann Leh (2016)
Jong Chian Lai merupakan pengarang Sarawak yang banyak memperkatakan isu alam sekitar khususnya dalam konteks keadilan ekologi yang mementingkan kesejahteraan manusia dan alam sekitarnya. Wujud hubungan erat antara keadilan ekologi dengan kepercayaan masyarakat tempatan kerana kepercayaan masyarakat sebenarnya mempengaruhi cara mereka bertindak ke atas alam sekitar. Walau bagaimanapun, aspek ini belum diselidiki dalam novel dan cerpen Jong Chian Lai. Justeru itu, lompang ini akan dipenuhi oleh kajian ini. Sehubungan itu, kajian ini telah menetapkan tiga objektif yang ingin dicapai, iaitu (1) menganalisis corak hubungan masyarakat Iban di Sarawak dengan alam sekitar berdasarkan konteks sistem kepercayaan masyarakat Iban seperti yang terpancar dalam karya Jong Chian Lai; (2) meneliti konflik antara tuntutan kelangsungan hidup dan pembangunan dengan pemeliharaan tradisi Iban; dan (3) meneliti dan menilai cara pengarang menggunakan bahasa untuk menampilkan alam sekitar dan hubungannya dengan masyarakat Iban. Kajian ini menggunakan teori keadilan ekologi yang dipelopori oleh Brian Baxter. Kajian ini mendapati isu alam sekitar yang berkaitan pembalakan dan pembinaan empangan hidro memerlukan keadilan ekologi demi kesejahteraan manusia dan organisma yang lain; dan keadilan ekologi yang dibincangkan dalam kajian ini bersandar kepada kepercayaan masyarakat Iban terhadap dewa dan semangat.