Analisis Ruang-Masa Dan Impaknya Kepada Hasilan Sedimen Di Sungai Daerah Barat Daya, Pulau Pinang - Mohd Najib, Sumayyah Aimi (2016)
Pulau Pinang dengan keluasan tanah yang terhad telah mengalami perubahan gunatanah yang pesat dari segi pertanian, petempatan, perbandaran dan pelbagai aktiviti manusia sejak 20 tahun kebelakangan ini. Perubahan gunatanah adalah salah satu daripada beberapa faktor penting yang mempengaruhi degradasi tanih oleh hakisan. Objektif utama kajian ini adalah untuk menganggarkan hasilan sedimen lampau menggunakan Universal Soill Loss Equations (USLE) dan pertaliannya dengan perubahan gunatanah yang berlaku bagi tahun 1974, 1984, 2004 dan 2012 bagi 19 lembangan sungai di kawasan Barat Daya Pulau Pinang. Lima faktor utama yang diambil kira dalam pengiraan USLE dalam menganggarkan kehilangan tanih adalah faktor R bagi erosiviti hujan, faktor K - erodibiliti tanih, faktor LS- panjang cerun, faktor C- pengurusan penanaman dan faktor P- amalan kawalan hakisan. Metodologi yang digunakan ialah melibatkan pengumpulan data primer (persampelan sedimen dan pengukuran aliran sungai), dan data sekunder (peta gunatanah, jenis tanih dan rekod hujan). Keluk kadaran dan USLE digunakan untuk mengganggarkan hasilan sedimen. Analisis Landskap Metrik juga digunakan bagi mengkaji gunatanah mana yang dominan dan kesan rebakan yang mempengaruhi nilai hasilan sedimen.