Organizational Justice, Conflict Management Styles, And Organizational Commitment Among Bank Employees In Northern Malaysia - Mohd Kassim, Muhammad Asyraf (2016)
Sejak tahun 2010, bank-bank perdagangan di Malaysia telah mempunyai bilangan pusing-ganti staf paling ramai dalam kalangan pekerja-pekerja bukan pengurusan seperti kerani, pegawai dan pegawai kanan. Ini telah menjadi masalah utama dalam industri perbankan di Malaysia yang disebabkan oleh kurangnya komitmen pekerja terhadap organisasi mereka. Pekerja-pekerja ini hendaklah mempunyai persepsi yang baik terhadap organisasi mereka dan dapat menentukan gaya pengurusan konflik yang relevan kerana ini adalah penting dalam membangunkan komitmen organisasi di kalangan pekerja sesebuah organisasi. Kajian ini mencadangkan dan menguji satu kerangka kerja yang menggabungkan kesemua dimensi keadilan organisasi, gaya pengurusan konflik, and komitmen organisasi. Data kajian telah dikumpulkan daripada 303 responden dengan menggunakan satu tinjauan berstruktur. Partial Least Squares – Model Persamaan Berstruktur (PLS-SEM) telah digunakan untuk menguji model itu.