Flow And Turbulence Characteristics Through A Vertical-Axis Wind Turbine Using Eddy Covariance Method - H’ng , Yin Mun (2016)
Turbin angin berjenis paksi menegak (VAWT) dipercayai berkesan dalam keadaan kelajuan angin rendah. Objektif kajian ini adalah untuk menilai ciri-ciri pergolakan dan aliran di depan dan belakang VAWT berdasarkan kelajuan aliran yang berbeza, untuk menentukan profil sisi dan menegak bagi di depan dan belakang VAWT, dan untuk menentukan ciri-ciri spektrum pergolakan di aliran belakang VAWT dengan menggunakan kaedah “kovarians eddy” untuk menentukan ciri-ciri aliran dan pergolakan bagi VAWT. Kajian dijalankan di makmal tertutup untuk mengelakkan pembolehubah yang kompleks yang hadir dalam angin di luar. Tiga 26" kipas angin industri yang diatur sebaris boleh beroperasi pada kelajuan berlainan digunakan untuk menjana sumber aliran. Naik turun pergolakan dalam tiga dimensi diukur oleh satu ultrasonik anemometer pada 10 Hz untuk memastikan kebanyakan daripada skala pergolakan dirangkumi. Kajian awal menunjukkan siri masa halaju aliran adalah sama dengan keadaan pergolakan di luar.