Development Of An Immunoassay For Mitragynine - Lee , Mei Jin (2016)
Ketum merupakan tumbuhan tropika yang digunakan dalam perubatan traditional untuk mengurangkan kesakitan dan merawat cirit-birit. Walau bagaimanapun, di Malaysia, ketum seringkali disalahgunakan sebagai dadah rekreasi disebabkan kesan rangsangan sistem saraf pusat dan kekerapan penyalahgunaannya semakin meningkat semenjak 2005.